Even na 16.00 uur zakte de AEX tot 299,92 punten. Rond 16.30 uur schommelde de index rond 300 punten. De grootste verliezers in de index waren Aegon en ING. De financiële instellingen verloren bijna 8 procent van hun beurswaarde.

Volgens beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers lag het koersverlies van de AEX (2,9 procent) redelijk in lijn met de rest van de beurzen. De mislukte onderhandelingen in het Catshuis hadden volgens Van der Stee dan ook geen aantoonbaar effect op de Amsterdamse aandelenbeurs. ,,Maar het helpt natuurlijk niet.”

Londen

In Londen stond de beurs op een verlies van 2,2 procent. In Parijs werd een min van 3 procent genoteerd, terwijl de Dax-index in Frankfurt maandagmiddag 3,5 procent lager noteerde.

De Europese beurzen stonden maandag ook onder druk door berichten over de aanhoudende economische krimp in de eurozone. De activiteit in de Duitse industrie liet in april de sterkste krimp in 3 jaar tijd zien. Ook is Spanje opnieuw in een recessie beland. Eerder op de dag bleek al dat de industrie in China voor de zesde maand op rij is gekrompen.

Philips

Elektronicaconcern Philips hield als enige AEX-fonds het hoofd boven water. Dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers werd een koerswinst van 3,5 procent geboekt.

In Zürich verloor Nestlé 2,6 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern koopt de babyvoedingsactiviteiten van farmaciegigant Pfizer voor bijna 9 miljard euro. Nestlé troefde daarmee rivaal Danone af, die naar verluidt ook in de race was om een deal met Pfizer te sluiten. Danone steeg in Parijs 1,5 procent.

De euro was 1,3110 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 102,05 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 117,55 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl